|
|
||||
|
Yaşayan Ney Virtüözü Niyazi SayınBaşkan Erdoğan'dan Neyzen Niyazi Sayın'a ziyaret:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Neyzen, ebru sanatçısı ve fotoğrafçı Niyazi Sayın'ı ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ziyarette oğlu Bilal Erdoğan ile Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de eşlik etti.
2014 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Müzik Ödülü ikinci kez Niyazi Sayın hocamıza verildi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2014 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nin, sinema alanında Hülya Koçyiğit'e, müzik alanında Niyazi Sayın'a, edebiyat alanında Alev Alatlı'ya, tarih alanında Prof. Dr. Engin Akarlı'ya ve kurum kategorisinde Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'ne verilmesini uygun görüldü.
2014 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Müzik Ödülü ikinci kez Niyazi Sayın hocamıza verildi.
Niyazi Sayın Ömer Hulusi Bey ile Necmiye hanımın en küçük çocukları olarak 12 Şubat 1927 yılında Doğancılar'da doğmuştur. İlk ve orta okulunu, Üsküdar Paşakapısı Orta okulunda tamamlamıştır. Niyazi Sayın'ın, Haydarpaşa ve Beyoğlu'nda devam ettiği lise eğitimini, babasının vefatı, İkinci Dünya Savaşı yıllarındaki yoksulluk, ihtiyaç ve çeşitli nedenlerle tamamlayamamıştır. Bir gün evinin civarındaki camiinden duyduğu bir ikindi namazı Niyazi Sayın'ın hayatında dönüm noktası olmuştur. O zamana kadar hiç duymadığı bu güzel ezan icrasını Merhûm Mustafa Düzgünman okumuştur. Kutbü'n-nâyi Niyazi Sayın daha sonra üstad hoca Mustafa Düzgünman'ın evinde dini meşklere katılmıştır. Bildiğiniz üzere Mustafa Düzgünman, en üst düzeyde bir ebru sanatçısı, cilt, tespih yapım ustası ve fotoğrafçılık gibi sanatlarla çok usta bir sanâtkardır. Niyazi Sayın hocamız, Mustafa Düzgünman'dan çok faydalandığını şükranla ifade eder. Niyazi Sayın ilk Neyini, 3 Mayıs 1948'de Üsküdar Mûsıkî Cemiyeti Neyzenlerinden Emin Akgöze ile birlikte Beyazıt Çadırcılar çarşısında bulunan Osman Dede'den 10 lira karşılığında Süpürde Neyini (Re tonundadıki Neydir) satın almıştır. Örnek Süpürde Ney: Devlet Sanatçısı Niyazi Sayın, ilk Ney dersini ise, Neyzen Gavsi Baykara'dan almıştır. Asıl Ney hocası, Resim ve Heykel Müzesi Müdürü ve Güzel Sanatlar Akademisi Resim hocası Cumhuriyet döneminin çok değerli Neyzenlerinden Neyzen Emin Yazıcı'nın öğrencisi Neyzen ve Ressam Neyzen Halil Dikmen'dir. Bu dersler uzunbir dönem, önce öğrenci hoca sonra abi kardeş ilişkisi içerisinde perşembe günleri devam etmiştir. 1945-50 li yıllarda Neyzen Süleyman Ergüner ile Üsküdar Mûsıkî Cemiyeti'nin icrâ heyetinde yer alır.
1950 yılında Üsküdar Musıki Cemiyeti'ne devam ederken Neyzen Dede Süleyman Erguner'in teklifi ile İstanbul Radyosu'ndaki saz eserleri icra programlarına katılır.
Radyo dönemlerinde,Hoca Niyazi Sayın, hoca İhsan Özgen ve hoca Necdet Yaşar özellikle saz eserleri formunda pek çok kayıt çalışmalarında bulunmuşlardır. Prof. Niyazi Sayın, 1956-1969 tarihlerinde İstanbul Belediye Konservatuvar İcra heyetinde Ney sanatçısı olarak görev yapar.
1956'dan 1976' ya kadar Münir Nurettin Selçuk'un solo konserlerine de Neyzen olarak eşlik etti.
1951 - 1952 yayın döneminde Mesut Cemil yönetimindeki Klasik Koronun radyo konserlerinde Ney üflemeye başladı ve korodaki görevini 1963 yılına kadar sürdürür. 1960 - 1963 yılları arasında İstanbul Radyosunda, Mesut Cemil ile birlikte ikili saz eserleri icraları olmuştur. Niyazi Sayın, İstanbul Radyosu'nda otuz yıl kadar Ney üfledi. İcracılığı dışında, 1954 - 1955 yıllarında Cevdet Çağla Müzik Yayınları şefiyken, şef yardımcısı olarak çalıştı, arşiv çalışmalarını da yürüttü. 1980'de İstanbul Radyosu'ndan emekliye ayrıldı. Mesut Cemil'in ölümünden sonra İstanbul Radyosu Klasik Türk Musıkisi Korosu şefliğine getirilen Nevzat Atlığ zamanında da koroda Ney üflemeye devam etti. 1976'da, yeni açılan İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Mûsıkisi Konservatuarı'nda Öğretim görevlisi olarak başladı.
İlerleyen zamanlarda İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Mûsıkisi Konservatuar'ında Nefesli Sazlar Ana bilim Dalı başkanlığı görvinde bulunmuştur. Aşağıdaki resimde İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Mûsıkisi Konservatuar'ının ön kesimini görmektesiniz.
Aynı yıl, Seatle'daki Washington Üniversitesinin davetlisi olarak 1980 yılında Amerika Birleşik Devletlerine gider. 1980-1981 öğretim yılında ABD'de Seattle'daki Washington Üniversitesi'nde bir öğretim yılı boyunca Türk musıkisi nazariyatı ve Ney dersleri verdi.
Washington Üniversitesi'nde Necdet Yaşar hocamız ve Niyazi Sayın hocamız, Profesör ünvanını almışlardır. Aynı Üniversitede yani Washington Üniversitesin'de Etnomüzikoloji Bölümünde Türk müziği dersleri okuttu ve konserler verdi. Neyzen Niyazi Sayın, iki kez burada ebru sergisi açmıştır.
Kültür ve Turizm Bakanlığının "2009 yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"ne layık görülen Neyzen Niyazi Sayın ve Tanburi Necdet Yaşar ödüllerini Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen törenle o zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.
Böylelikle hocaların hocası Niyazi Sayın DEVLET SANATÇILIĞI ünvanını da almıştır. 2014 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Müzik Ödülü iikinci kez Niyazi Sayın hocamıza verildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının "2009 yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"ne layık görülen Neyzen Niyazi Sayın ve Tanburi Necdet Yaşar ödüllerini Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen törenle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı. Ödül töreninde bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, "Hayatını musikiye vakfetmiş, tanbur ve neyi deyim yerindeyse aşk ile dile getirmiş böyle iki üstada sahip olmanın ülke ve millet olarak haklı gururu içindeyiz" diye konuştu. Dönemin Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ertuğrul Günay idi.
Tanburun bu toprakların sesini en saf şekilde aksettiren ve bugün dahi tamamıyla bu topraklara ait bir musiki aleti olduğunu vurgulayan Erdoğan, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde İstanbul'da 500 tanburinin bulunduğunu ifade ettiğini anlattı. Ney öğretmeni Halil Dikmen Galata Mevlevıîhanesi'nin son Neyzenbaşısı Emin Yazıcı'nın, o da Aziz Dede, Hüseyin Fahreddin Dede, gibi ünlü Neyzenlerin öğrencisi olduklarından, Niyazi Sayın'ın Ney tavrının gerisinde zengin bir gelenek, zengin bir alt yapı vardır. Halil Dikmen'in kullandığı ve uyguladığı dudak vibrasyonu, baş ve gövde duruşu ile parmak açılışlarını yeniden düzenleyerek, Neyde yeni bir teknik uygulamıştır. Niyazi Sayın'ın icrasındaki çekicilik, yepyeni bir tekniğin ürünüdür. Hocalarından aldığı Ney eğitimine kendi ruhunu da katmıştır. Kendi kişisel teknikleri ile Neyzenliğini ilerleterek bir tarz oluşturmuştur. Niyazi Sayın ekolü ve bu ekol diğer Neyzenlerin ekolünü geride bırakmıştır. Ney taksimlerinde, Tanburi Cemil Beyden etkilenmiştir. Üstün vibrasyon tekniği kusursuzdur. Günümüzde Neyzen Tevfik tarzında Profesyonel anlamda Ney üfleyen neredeyse hiç kalmamaıştır. Niyazi Sayın ekolüne alternatif olarak Dede Süleyman Ergüner ve Aka Gündüz Kutbay ekolleri de kullanılmaktadır. Bu özellikleri itibarı ile Niyazi Sayın yaşayan Ney virtüözüdür. Pek çok Neyzen yetiştirmiştir. Yaşayan Ney Virtüözü Niyazi Sayın, ayrıca ebru sanatı, Ney yapımı, tenis, fotoğrafçılık kuş kafesi yapımı, gül yetiştiriciliği gibihobileri olan çok yönlü bir sanatçıdır. Neyzen Niyazi Sayın'ın birkaç saz eseri ile meşhur olan Şevk-Efza makamında bir örnek şarkısı vardır. Şevkefza Şarkı-Güllerin Karşımda Her An solmadan durmaktadır. Beste: Neyzen Niyazi SAYIN Güfte: Hattat Necmeddin OKYAY
Ayrıca Şehnaz Şarkı Mübtelâ-yı derd-i aşkın ile çâk oldum gönül şarkısına da bakabiliriz. Beste: Neyzen Niyazi Sayın İcra edenler; Neyzen Volkan Yılmaz Solist: İbrahim Suat Erbay Niyazi Sayın KoleksiyonuIII. Selim’den günümüze uzanan Ney ekolünün en önemli temsilcisi olan Neyzen Niyazi Sayın’ın kişisel koleksiyonunda iki adet tarihi Ney bulunmaktadır. Neyzen Aziz Dede ve Kazasker Mustafa İzzet Efendi’ye ait bu iki Ney mansur Neylerdir (1838)
Neylerin bazı perdelerinde Niyazi Sayın tarafından kaydırmalar yapılmıştır (1870)
İyi durumda olan Neylerin üzerinde Niyazi Sayın yapımı boynuz başpareler yer almaktadır. Neyzen Niyazi Sayın, bir çocuk babasıdır. Alıntılara kaynaklar bölümünden bakabilirsiniz. © www.neyzenim.com Neyzen Zeki Sözen |